Chiliile

Schitul Rupestru – „Chiliile” amplasat pe Valea Saratica in extravilanul  satul Podgoria – monument de arhitectura datand de la sf. Sec XVI –inc. Sec. XVII de categorie valorica B-nationala.

”Chiliile” (masiv pietros),-incaperi sapate in stanca de circa 24 mp.care sustin existenta unei  asezari monahale stravechi.

Calugarii trimisi de Sf. Vasile cel Mare din Capadocia Imperiului Roman de Rasarit, aveau ca principala misiune sa determine populatia de aici, autohtona sau gota si sa adopte crezul credintei ortodoxe, stabilit la Niceea in anul 325 de sinodul I ecumenic compus din 318 episcopi.

Acesti calugari basileni mai aveau si misiunea de a organiza viata monahala dupa regulile ascentismului. Ei au reusit pe deplin in ambele misiuni. Nu intamplator, in multe hrisoave ale domnilor nostri intalnim blestem pus asupra celui ce nu va respecta, in formula “sa fie blestem de 318 parinti cei din Nicheia si sa aiba parte cu Iuda si cu Arie si cu alti iudei care au strigat asupra domnului Dumnezeu si mantuitorului  nostru Iisus Hristos”. Intrucat limba oficiala a Imperiului era limba latina, misionarii o cunosteau de la inceput si le-a fost usor sa se inteleaga cu o populatie care de asemenea vorbea propria ei limba latina. Prosperitatea existenta in aceasta zona a favorizat ospitalitatea traditionala a localnicilor si a incurajat pe oaspetii care-i invatau credinta cea adevarata nu numai prin cuvinte, ci prin pilda vietii lor.

← AnteriorUrmator →