Varful Ciortea

Orizontul rasaritean al comunei este inchis de un varf proieminent,denumit “Ciortea”(604 m.), care face parte dintr-o culme, care se prelungeste in masivul”Istrita”.  Este alcatuit din tufani,calcare si gresii si are aspectul unei stanci izolate.
Privelistea panoramica din Vf. Ciortea are un orizont exceptional, intinzandu-se pana la Carpati si multi zeci de km in campie.

CIORTEA
– nume dat in sec.VI de slavii stabiliti in zona;
– in limba slava inseamna DRACUL;
– fortareata naturala, exceptional loc de refugiu in timpul razboaielor cu turcii, care doreau sa puna mana pe comorile si averile familiilor boieresti, refugiate in Dealul Ciolanu. In fata acestei fortarete, pe campia dintre Fantanele si Vadu Sapat s-a dat celebrul atac de noapte al lui Vlad Tepes, din 17/18 iunie 1462 impotriva sultanului Mahomed al II-lea, cuceritorul Constantinopolului. Vlad Tepes l-ar fi omorat pe Mahomed daca intamplator atunci nu lipsea din cort. Inspaimantat, sultanul s-a retras in graba la Braila si apoi cu discretie la Adrianopol.

Pentru Mihai Viteazul, citadela Ciortea – Istriţa a fost placa turnată a manevrelor de întârziere a invadatorilor, până la sosirea ajutoarelor.

← AnteriorUrmator →